Overslaan en naar de inhoud gaan
Staalbedrijf maakt ijzersterke keuze voor biodiversiteit

Staalbedrijf maakt ijzersterke keuze voor biodiversiteit

Een staalbedrijf bezaaid met bijzondere natuur. Niet meteen de perfecte match, denkt u? Niets is minder waar. In Ijmuiden slaan staalbedrijf Tata Steel en natuurbeheerder PWN de handen in elkaar om de natuur op het terrein van het staalbedrijf te beschermen en te versterken.

Heel wat kwetsbare dieren en planten profiteren er van vochtige duinvalleien, kruidenrijke graslanden en onaangeroerde delen van het bedrijfsterrein, zoals een 150 jaar oud, afgelegen bos vol meidoorns. Het terrein herbergt zelfs het kalkpurpersteeltje, een uiterst zeldzame mossoort. In juni fleuren duizenden bloeiende orchideeën de site op. Oeverzwaluwen en een slechtvalk kunnen er ongestoord broeden. En ook een grote  groep zandhagedissen en rugstreeppadden vinden er een thuis. Het 750 hectare groot terrein van Tata Steel vormt dan ook een belangrijke verbinding tussen verschillende natuurgebieden in de regio.

Een beheerplan moet de biodiversiteit op het bedrijfsterrein en de omgeving versterken, licht Joke Cuperus, directeur van PWN, toe: “Het terrein van Tata Steel kent een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Samen kunnen we dit deel van de duinen robuuster en veerkrachtiger maken. Door op een slimme manier gebieden te verbinden, kunnen dieren, maar ook planten zich beter verplaatsen van het ene naar het andere gebied. Soorten krijgen zo een groter leefgebied, waardoor ze zich op lange termijn ook beter kunnen handhaven. Zo werken we samen aan het versterken van het Nederlands Natuurnetwerk”.
 

Bron: Tata Steel - http://www.tatasteeljobs.nl/nieuwsberichten/2016/rijke-biodiversiteit-in-natuur-bij-tata-steel.html