Overslaan en naar de inhoud gaan
Groensafari Bosland

Groensafari Bosland

Wat als ondernemers, gemeenten en omliggende natuur mekaar vinden? Wat als biodiversiteit een plaats inneemt in inrichting, groenbeheer en bedrijfsvoering? En wat als alle betrokkenen enthousiast staan te popelen om hun ervaringen te delen? Dan kom je snel uit bij een 2B Connect groensafari. Op 19 juni 2018 vernamen Nederlandse en Belgische ecologen, parkmanagers, ondernemers en milieuambtenaren het geheim achter het natuur- en bedrijfsvriendelijke industriepark Kristalpark in Bosland (Lommel, België).

Dat geheim willen we u uiteraard niet ontzeggen: een open samenwerking, over grenzen en sectoren heen. Een samenwerking met de Limburgse gemeenten Lommel, Overpelt en Hechtel-Eksel, met de Lommelse ondernemersclub en verscheidene lokale bedrijven zoals Brabantia en Profel. Maar ook met de Vlaamse overheid. Zo leidden governance en maatschappelijk ondernemen tot het Kristalpark in haar huidige gedaante.

Het resultaat? Een cruciale stapsteen voor de omliggende natuur. Biodiverse bedrijventerreinen van het Kristalpark vormen een heus natuurnetwerk doorheen het hele industriegebied. Tijdens de groensafari namen de deelnemers de proef op de som. Even binnenkijken bij enkele bedrijven en ontdekken hoe ecologie er wordt ingepast in groenbeheer en bedrijfsvoering.

Maar het echte succes uit zich natuurlijk in de natuur zelf. Albert Vliegenthart, expert van de Vlinderstichting, trok daarom met een groep deelnemers per fiets het terrein op, gewapend met een vlindernet en glazen buisje. Onder het gezoem van bijen en getsjirp van krekels hebben de zeldzame rupsen en vlinders het duidelijk naar hun zin in het industriepark en de aangrenzende natuur.

En dat allemaal dankzij samenwerking en een duurzame parkmanagementstructuur.