Overslaan en naar de inhoud gaan
Afval, recyclage en... natuur? Tijd voor actie!

Afval, recyclage en... natuur? Tijd voor actie!

Welke kansen biedt biodiversiteit aan de sector van recyclage- en afvalbeheer? Federaties COBEREC, Go4Circle en de provincie Antwerpen gaven op 13 februari 2017 het antwoord tijdens een infomoment bij DAF Trucks in Westerlo. 

Samen met een aantal bedrijven van bedrijfsfederaties Go4Circle en COBEREC wil de provincie Antwerpen een traject opstarten om te kijken waar biodiversiteit kansen creëert voor deze federaties. De komende weken worden bedrijven geselecteerd waarmee de provincie Antwerpen een individueel en interactief traject zal starten. Uiteindelijk krijgt elk geselecteerd bedrijf een ‘biodiversiteitsactieplan’.

COBEREC vertegenwoordigt 150 Belgische bedrijven die actief zijn in recuperatie en recyclage. GO4CIRCLE is dé bedrijfsfederatie voor Belgische bedrijven die circulaire economie centraal plaatsen in hun werking. Het gaat om 220 bedrijven die actief zijn in de volledige keten van het afvalbeheer: van inzameling, sortering en recyclage tot de productie of het gebruik van nieuwe materialen. De keuze voor deze twee specifieke federaties, biedt de kans om oplossingen te zoeken. Oplossingen voor specifieke problemen waar deze sector mogelijk mee te kampen heeft en waar biodiversiteit een rol kan spelen. Tegelijkertijd wil de provincie Antwerpen via de federaties een grote groep bedrijven sensibiliseren om het voorbeeld van enkele pilootbedrijven te volgen.

Oude Metalen Harzé uit Herentals is één van die pilootbedrijven die de aanwezige bedrijven tijdens de infoavond inspireerden. Zo zette Hilde Hanselaer van Harzé  enkele jaren terug al de eerste stappen richting meer biodiversiteit. Zij heeft een goed inzicht in de bezorgdheden en mogelijkheden van KMO's (MKB’s) en andere bedrijven. Met concrete voorbeelden toonde ze wat er mogelijk is, zonder dat dit veel geld hoeft te kosten. Haar bedrijfssite is een heus uithangbord waar ze terecht trots op is.
 

(Copyright foto - Oude Metalen Harzé)